Menu Contact Boeken
Home  De mysterieuze grotten in valkenburg 

De mysterieuze grotten in Valkenburg

Wie aan Valkenburg denkt, denkt al snel aan kilometers lange grotten. De bekendste grotten in dit Limburgse plaatsje aan de Geul zijn de Gemeentegrot en Fluweelengrot. Toch heeft elke grot zijn eigen pracht en dus ook charme. Bezoek de grotten in Valkenburg en waan je in de tijd van ridders en zie de indrukwekkende ruïnes.

De mysterieuze grotten in Valkenburg

Eén van de oudste grotten: de Fluweelengrot

De Fluweelengrot is een van de oudste grotten van Zuid-Limburg. Geruchten gaan dat ze uit de 11e of 12e eeuw dateren. Tijdens uw bezoek aan de Fluweelengrot komt u oog in oog te staan met magische muurschilderingen, inscripties en een liefdevolle kapel uit de 18e eeuw. Daarnaast is er een overvloed aan zachte mergelwand sculpturen te bezichtigen. Het is niet mogelijk om deze grot alleen te bezoeken, dit gebeurt altijd met een gids. De Fluweelengrot is namelijk zo groot dat u er snel verdwaald in kunt raken. Daarbij zijn er vele soorten uitwegen en een groot ondergronds gangenstelsel. De geheime vluchtgangen werden pas in 1937 ontdekt, waarschijnlijk door de ridders die hierdoor het kasteel ongezien konden ontvluchten. Al met al, de Fluweelengrot zit boordevol historische geschiedenis en is zeker een bezoek waard. Tevens is deze grot in Valkenburg gemakkelijk te combineren met de ouderwetse kasteelruïne.

Valkenburg hotel? Bij Atlas Hotel Valkenburg zit u goed! 

Genoeg te beleven in de Gemeentegrot

De Gemeentegrot is één van de grootste mergelgrotten in Valkenburg. U vindt hem vlak onder de bekende Cauberg. De Gemeentegrot is een van de redenen dat Valkenburg zo in trek is bij de toeristen. Afgelopen jaren hebben vele kunstenaars en schilders de Gemeentegrot gebruikt als groot wit doek, het gangenstelsel is namelijk versierd met prachtige houtskooltekeningen en mergelbeelden. Verder is de gemeentegrot gemakkelijk te bezoeken per voet, maar ook per trein. Deze bijzondere vervoerswijze is zeker de moeite waard. Liever een speciale belevenis in deze grot in Valkenburg? Bezoek de Gemeentegrot dan tijdens de decembermaand. De grotten staan dan vol met kerstkraampjes en muzikanten vieren samen met u de feestdagen tijdens de kerstmarkt in Valkenburg.

Activiteiten in de grotten van Valkenburg

Naast simpele wandelingen en kerstmarkten is er nog véél meer te beleven in de grotten in Valkenburg. Diverse organisaties organiseren hier dagelijks de leukste activiteiten. Voor ondergrondse belevingen kunt u onder andere op pad gaan voor een culturele grottentocht samen met een gids. De echte waaghalzen kunnen gaan grotbiken in het grottenstelsel, deelnemen aan een mysterieuze doolhoftocht op 40 meter onder de grond of klauteren en abseilen in de kasteelruïne en de vluchtgangen. Er zijn activiteiten voor alle leeftijden en voor zowel grote als kleine groepen. Zowel Valkenburg als de omgeving van Valkenburg heeft ernorm veel te bieden tijdens je verblijf. 

Wilt u uw dagje grotten in Valkenburg combineren met een hotelovernachting? Verblijf dan één of meerdere overnachtingen in het gezellige Atlas Hotel in Valkenburg

Boek hier je kamer

Aankomst
Vertrek
Atlas Hotel Valkenburg Atlas Hotel Valkenburg Atlas Hotel Valkenburg Atlas Hotel Valkenburg